Do you know the basics of water skiing and the basics of water skiing? Take the “Right or Wrong” test below and find out. You have at least a 50-50 chance of being right.

(1) The skier shouts: “Gear!” When ready to ski.

Answer: Incorrect. The skier shouts, “Hit!” When he is ready to start skiing. “In gear!” Signal. Used to communicate with the boat operator to grab the tow rope before starting the ski.

(2) The ski boat has an external motor to create minimal vibration on the water so that the skier can move quickly.

Answer: Incorrect. Due to the high water ski boats are built with internal engines.

(3) Before starting skiing, you should check that the water is free of debris or blockages and that it is at least three to four feet deep.

Answer: Incorrect. The water should be unobstructed and at least six to seven feet deep so that the skiers do not run downhill while the skier is starting the course.

(4) Water skiing without skiing is called barefoot.

That’s right, real. Without the use of any skis or this piece of equipment for water skiing, a skilled skier uses a barefoot canvas, a long aluminum pole that extends from the center of the ski boat, to assist with barefoot skiing.

(5) A skier who lowers the signal while skiing on the water indicates to the operator to return to the starting point.

Answer: Incorrect. Thumbs down signal means slowing down. On the other hand, a high thumb signal means an increase in speed.

(6) Slalom skiing uses a ski and enables the skier to do wider turns.

Answer: Incorrect. Although the slalom ski uses one ski, the ski is designed so that the skier can spin faster at higher speeds.

(7) Jump skis are lightweight and made of high-strength composite materials, so they can be used to jump off ramps for minimal impact.

Answer: True. These skis help the skier to jump from a height of 200 feet!

(8) During the exhibition ski, skiers have the right for 30 seconds as long as they can do the trick and run.

Answer: Incorrect. The estimated time is 20 seconds for two rounds.

(9) Usually three people are the minimum number of participants in water skiing. They include a skier, a driver and an observer.

A: True: All three participants play a key role while skiing. The supervisor is especially important for the sport because he is the mediator between the driver and the skier, so communication is clearly conveyed.

10) Some water skiing equipment offers ropes with plug ends so that two water skis can be pulled at the same time.

Answer: True. Ropes are made for this purpose.

How’re you? Did you do it through the “Speed” contest? You can find out more about water skiing by searching the internet. Many retailers can help you find the right equipment for water skiing and give you more information about the sport itself.



Source by Claudia Reynolds